Legalize!

Förhoppningsvis har jag övertygat halva min klass idag om att mina argument och åsikter stämmer, även läraren eventuellt! Bakgrunden är inte tillägnad er som läser min blogg, ni är antagligen lite mer kunniga än så ;)


Bakgrund – Till att börja med ska jag berätta för er som inte vet vad pyroteknik är. Pyroteknik kan vara mycket, allt från bengaliska eldar till rökbomber. Men det som läggs mest fokus på är just bengaliska eldar. Det är en form av nödraket som används ute på havet. Det är som en pinne man håller i som lyser upp jättestarkt rött ljus samtidigt som det stiger tjock röd rök från den. Det anser många fotbollsmänniskor vara fint på arenan samtidigt som polisen och SvFF tycker det är riskabelt. Eftersom en bengals huvudfunktion är att man ska kunna tända den om man vill ha hjälp när man är ute på havet är den fruktansvärt stark och blir även väldigt varm, helt enkelt inte anpassad för att antändas i en folkgrupp. Därför är det olagligt på fotbollsarenor. Det förekommer jätteofta ändå, trots förbudet. Vad är då fördelarna med att legalisera en sånhär grej? Är det endast en farlig produkt?

 

Det minskar avstängningen av supportrar, ökar publiksiffran – Reglerna som finns nu när det gäller bränning av bengaler på arenor är att klubben som man stöttar får böta pengar till SvFF. Det brukar vara en summa på omkring 10 000:- , kan polisen/supporterpolisen identifiera vem det var som tände bengalen blir det även böter för den personen som är skyldig. Han riskerar även att bli avstängd från arenan under en längre period. Detta leder till att det alltid är supportrar som är avstängda, det blir taskig stämning mellan polisen, fotbollsförbundet och supportrarna. Genom att legalisera pyroteknik under kontrollerad form blir inte bara samarbetet mellan de olika parterna på arenan bättre utan stämningen höjs och supportrarna får igenom sin vilja, för en gångs skull.

 

Stämningen mellan supportrar, publikvärdar, poliser och supporterpoliser blir bättre när dom kan samarbeta. - Som det ser ut just nu är det ganska dålig stämning mellan supportrar och poliser. Det hör lite till supporterkulturen att tycka illa om poliser och det kan leda till att supportrar av olika slag gärna går emot polisen i protest. Bengaler på arenan är ett klockrent exempel på en sådan grej som inte är laglig men som ändå förekommer gång på gång. Vad är inte mer rätt än att göra en kompromiss? Polisen och Svenska fotbollsförbundet vill inte att det ska förekomma över huvud taget. Supportrarna vill inte ha några gränser alls. Det är så det ser ut i nuläget. Jag har personligen pratat med supporterpoliser som har sagt att så länge polisen är med på det så tycker dom också att det hade varit okej i kontrollerade former. Men då hade Svenska fotbollsförbundet gått in och sagt att det inte får förekomma någon form av pyroteknik på arenan någon gång. Det måste ju gå att få alla parter eniga. Genom att komma överens om en kompromiss där supportrarna får en del av sin vilja igenom och polisen får en del av sin vilja igenom skulle det gå att lösa. Det handlar bara om samarbete, ett samarbete som i nuläget inte finns för att Svenska fotbollsförbundet bestämmer själva utan att ta någon som helst hänsyn vad andra tycker. I de allra flesta fall är det supportrarna som blir drabbade.

 

Kan vara farligt i okontrollerad formSom jag sa tidigare handlar allt om säkerhet i den här frågan. Visst det sägs vara riskabelt med pyroteknik i alla dess former. Bengaler i det här fallet är inte anpassade för att brukas i stora folkgrupper och trängsel. Det är lätt att den fattar eld i något och det börjar brinna. Det finns även risk att folk bränner sig med tanke på den höga temperaturen. Att antända en så pass varm och icke säker sak som bengaler kan därför ställa till problem. Även för folk runt omkring som inte är med på att det bränns. Det leder ofta till att många oskyldiga får stå och andas in den, som tur är, helt ofarliga röken som uppstår. Dock finns det människor som kan få allergiska reaktioner och andningsvårigheter av denna rök.

 

Eftersom bengaler redan används och kommer fortsätta användas är det bättre att legalisera det under kontrollerad form så inga olyckor skerMycket handlar om säkerhet. Självklart är det viktigt med säkerheten, att det ska vara ofarligt att gå på fotboll. MEN! En kontrollerad bränning av bengaler eller en okontrollerad, vad är säkrast? I nuläget fungerar det så att en individ tänder bengalen och släpper ner den på marken medans resten av gruppen täcker från supportervärdar och supporterpolisen på arenan. Det är för att ingen vill åka på böterna man kan få om man blir upptäckt. Det i sig kan vara ganska farligt, då står alla väldigt nära och ingen har riktigt koll på vart bengalen släpps. Hade det varit okej att bränna av bengaler på arenan skulle man kunna ha en speciell sektion där det är tillåtet, där även någon skulle kunna hålla i bengalen tills den har brunnit ut och sedan lägga undan de varma resterna på ett säkert ställe. Det fungerar utmärkt på till exempel bandy.

 

AvslutningAtt legalisera pyroteknik på Svenska arenor leder inte bara till att stämningen höjs utan även till att skaderisken minskar när det utförs på ett kontrollerat sätt. Som jag beskrev tidigare är bränning av bengaler en sak som polisen och fotbollsförbundet aldrig kommer kunna få bort från arenorna. Det är därför extremt mycket bättre att legalisera det till viss del och ha kontroll över vad som sker på arenan så att alla parter är med på det. Sedan finns det undersökningar som visar på att spelarna i allmänhet är för pyroteknik, i Malmös spelartrupp svarade alla utom en att dom tycker det ger en go och positiv stämning på arenan samt att det ger triggning.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0