AIK

Fotbollsklubben som bildades 1896 och sedan 1937 spelar fotboll på Råsunda. AIK, en av Sveriges absolut mest kända klubbar. Men varför?  Jo visst har de 11 sm-guld, 8 cupguld och visst, de har spelat 81 säsonger i allsvenskan. Men vad är det som gör att fler känner till AIK än till exempel ÖIS, när ÖIS ändå har 12 sm-guld?

 

En av anledningarna måste ju vara att media uppmärksammar AIK  väldigt mycket, speciellt på senare tid. Det är inget som jag anser vara positivt direkt men antagligen en stor anledning. Sedan har AIK inte bara skämt ut sig i Sverige, utan även i Europaleague. Klart att de blir ihågkomna!

 

Men jag ska inte skriva något ”hat-inlägg” riktat mot AIK. Jag tycker bara det är intressant att spekulera kring vad AIK har gjort för att vara i den situationen som de faktiskt är i. IFK Göteborg är ju minst lika kända, fast av andra, mycket mer positiva, anledningar.

 

Jag har tre rubriker:

 

1.       Walid Atta

2.        Levski Sofia

3.        Dulee Johnson

 

Lämpligt att börja med nummer ett! Walid Atta, vad har nu han gjort för fel?

 

Walid Atta kom till AIK från Väsby United 2008. Han är en mittback och hade en ordinare plats i AIKs startelva. Hans kontrakt med AIK var på väg att gå ut, och Walid kände inte för att förlänga. Då ansåg en del av AIKs såkallade ”supportrar” att han inte ska få spela klart i AIK om han ändå inte tänker förlänga med klubben.  Anledningen till att Walid inte ville förlänga var för att han ville öppna upp för nya alternativ och erbjudanden. Det är för mig HELT förståeligt. Men inte för alla andra …

 

Det började med att AIK ”supportrar”, antagligen inte av den vanliga sorten, vandaliserade Walids bil när den stod utanför AIKs träningsanläggning. Bucklor, repor samt krossade rutor. Bara för att visa sitt missnöje med att han inte förlängt sitt kontrakt. Tror ni det hjälpte?

 

Firman Boys har en hemsida som alla säkert redan vet, http://sverigescenen.com , där står det mesta tankar, regler, lagar och åsikter man bör ta till sig om man är AIKare, enligt firman. Den 10de augusti publicerar dom ett inlägg som handlar om just Walid. Där dom berättar att man inte lämnar sin klubb som bosmanfall om klubben vill ha en kvar. Samt att om Walid inte förlänger eller skriver på för ett annat lag innan 31 augusti ska han tappa allt ”skydd” han har fått som AIK-spelare. De uppmanar AIKs styrelse att agera med texter som den här.

 

”Vi uppmanar i detta läge därför AIK:s ledning att senast den 31/8 stänga av Walid Atta från alla träningar och matcher i AIK Fotbolls regi och även att se till att detta blir en ny klubbpolicy som klubben kan använda sig av i liknande situationer. I förlängningen bör det även utredas om vi i framtiden överhuvudtaget ska värva spelare från Göteborgsområdet då det enbart verkar bo idioter där.”

 

Vad tror ni styrelsen gör? Jo dom backar. Varför skulle dom våga stå upp emot sin egen huliganfirma? Rysliga Firman Boys? Pinsamt om du frågar mig.

 

 

Nu till punkt nummer två, Levski Sofia!

 

Som ni vet var AIK ett av de lagen som fick chans i Europaleague. Så Levski Sofia tog sig från Bulgarien till Råsunda för att möta just AIK. Då kan vi alla fråga oss: Hur kommer det sig att Levski Sofias spelarbuss hade en helt sönderkrossad framruta? Just det, det var AIK dom skulle upp och möta. Inte så konstigt då eller?

 

I samma tävling gästade AZ Alkmaar Göteborg och blåvitt. Det skedde utan några som helst problem, vad beror det på?

 

Detta är ännu en pinsam incident som AIK står för. Eller AIKs ”supportrar”. De personerna som stod för stenkastningen är gripna nu, men det är ändå en skam för svensk fotboll. Ska det bli så att utländska lag fruktar att komma till Sverige och spela för att dom tycker det är en utsatt miljö att befinna sig i? Det tycker i alla fall inte jag.

 

 

Punkt nummer tre, Dulee Johnson.

 

Dulee Johnsson kommer från Liberia. Men redan 2000 kom han till Sverige och sin första blågula klubb, Floda BoIF. Därifrån gick han till BK Häcken och sedan vidare till AIK.

 

Hans största problem är alkoholvanorna, vilket inte bara drabbar honom själv utan hela AIK. Men framför allt drabbar det hans fotbollskarriär.  Han har inte bara kört rattfull och haft samtal m.m med AIK, han har även blivit kickad ur sitt eget landslag efter att ha festat och därmed missat samlingstiden på hotellet.

 

Detta gör honom till en ”problemspelare” och inte den lättaste för AIK att ta hand om. Men det verkar ju inte heller som att AIK har världens bästa pli på sina lirare.

 

Detta var bara några anledningar till varför jag personligen tycker att hela AIK är ganska pinsamma just nu. Man får ju hoppas att dom får ordning på allt snart och inte ska behöva skämma ut Sverige allt för länge.  Ett eller flera år i superettan kanske kan underlätta? I alla fall med ekonomin för tillfället. Tur att man håller på ÖIS!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0